Periksi ei saa antaa Putinille

Koko laaja Eurooppa ja globaalit tahot ovat yhdessä tuominneet Putinin ja hänen hallintonsa sodan Ukrainan maaperällä. Vastoin kansainvälisiä sopimuksia aloitettu sota ei luonnollisesti mahdu ymmärrykseemme ja Kansainvälinen rikostuomioistuin on ottanut tutkintaansa Venäjän hallinnon toimet Ukrainassa. Ajatuksemme ja huolemme ovat syystä Ukrainassa. 

Suomi muiden eurooppalaisten maiden ohella on päättänyt antaa Ukrainalle humanitääristä ja rahallista tukea. Lisäksi Suomi ja valtava määrä Euroopan maita on päättänyt toimittaa Ukrainalle maan puolustamiseksi sotilastarvikkeita, mukaan lukien aseita ja ammuksia. Uutislähteiden mukaan myös muutama Euroopan maa – esimerkiksi Puola ja Unkari – olisivat yhdessä antamassa 70 hävittäjää Ukrainan käyttöön. 

Tilanne on herättänyt huolta ja pelon siitä, että tilanne eskaloituu myös muualla kuin Ukrainan maaperällä. Jos Naton jäsenmaa Puola antaa hävittäjien lisäksi lentokenttänsä sotilaallista operointia varten – kuten on kirjoitettu – saattaa sillä olla kauaskantoiset seuraukset konfliktissa ja sen laajenemisessa. Putin nimittäin uhkasi jo sodan alkumetreillä muita maita puuttumasta tilanteeseen väläyttämällä ydinaseuhkaa ja muita vakavia seurauksia. 

Huolta on kantanut myös Lapin Kansa, joka vaati pääkirjoituksessaan (25.2.), että Suomen Nato-jäsenyyden hakemus on laitettava heti aluille. Vaikka Ukrainan sota on odotetusti muuttanut suomalaisten suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen myönteisemmäksi (YLE 28.2.), tarvitaan Lapin Kansan peräänkuuluttaman Nato-hakemuksen kanssa malttia. Nykyisessä konfliktiherkässä tilanteessa neuvottelut sotilasliitto Naton jäseneksi liittymiseksi haittaisivat rauhan saavuttamista Euroopassa ja antaisi syttöjä Putinin hirmuhallinnolle entisestään. Asiasta pitää kuitenkin keskustella julkisesti, mitä pääkirjoituskin peräänkuulutti, eikä periksi tule antaa. 

Näyttää siltä, että Putin on jo hävinnyt sodan, sillä kansainvälisen yhteisön ennenkuulumattomat pakotteet purevat jo Venäjän talouteen, eliittiin ja tavan ihmiseen. Lisäksi on merkillepantavaa, ettei Eurooppa ole antanut Venäjän pelottelulle sijaa toimissaan sääntöperustaisen maailman puolustamisessa. Nähtäväksi jää, haluaako Putin perkelöittää laajemmin turvallisuuspoliittisen tilanteen muualla Euroopassa tai muilla mantereilla. Konfliktin rauhoittumiseen asti Suomen virallisessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjassa lienee viisainta keskittyä edelleen vahvaan itsenäiseen maanpuolustukseen ja varautumiseen sekä sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. 

#IStandWithUkraine #Ukraine #Ukraina

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen.