Demokratian tanssit – kuinka muuttaa maailmaa

Maailmaa voi muuttaa monella areenalla – kaduilla, kabineteissa tai esimerkiksi lehtien palstoilla. Tässä tekstissä keskitytään kapeasti päätöksentekoon, jota voi luonnehtia instituutioksi, jossa on tärkeätä tietää missä ja milloin mitäkin asiaa voi tai kannattaa ajaa. Jokainen asiakirja ja kokous on omanlainen ja jokaiseen asiakirjaan ei kannata yrittää esittää kaikkia asioita, mitä itse tai oma puolue kannattaa.

Päätöksenteko on kuin ikuisesti jatkuva tanssi, jossa levyt soivat, mutta tanssijat vaihtuvat. Tanssiakseen kohtuullisesti, on suunniteltava askeleensa pitkälle aikavälille ja harkittava tarkoin, minkä tanssiliikkeen tekee kulloinkin. Askeleita ohjaavat useat asiat, kuten esimerkiksi poliittiset intressit, henkilökemiat, hallintosääntö ja lainsäädäntö. Ne ovat kuin tahteja, joita tulkitsemme tanssiessa.

Monilla puolueilla on erinomaisia – ja usein jopa samansuuntaisia – tavoitteita, joita haluamme ajaa, mutta ne tulee suhteuttaa siihen, mitä kulloinkin on päätettävänä. Meidän ei siis kannata tanssia cha-chata, jos taustalla soi tango. Tämä tarkoittaa sitä, että esityksemme eivät voi olla ristiriidassa suhteessa päätettävään asiaan, esimerkiksi talousarviossa emme voi päättää rakennusluvista, vaikka joku sitä ehdottaisikin.

Mutta demokratian tansseissa tämän suuntainenkin näytös voi tapahtua ja se kertoo joko esittäjän tietämättömyydestä tai poliittisesta poseeraamisesta. Poseerausta vahvistetaan joskus siten, että tanssikumppani asetetaan huonoon valoon jälkikäteen ”katsokaa, hän ei tullut asiamme taakse, siispä hän on asiaamme vastaan”, vaikka kyseessä on esimerkiksi esittäjän tekemä hallintosäännön – tai jopa lainsäädännön – vastainen esitys.  

Vastaantuleminen on aina kompromissi, missä ihmisten luottamus rakentuu.

Vaikka politiikkaan kuuluu kiinteänä osana konflikti, tulisi luottamuksen rakentaminen kuulua osana tanssiin ja se vaatiikin liikkeitä, joissa pyrimme välttämään tarpeetonta varpaille astumista. Sillä ilman yhteistyötä ei synny demokraattisia päätöksiä – jos joku päättää yksinään, silloin jää monta näkökulmaa ulkopuolelle. Vastaantuleminen on aina kompromissi, missä ihmisten luottamus rakentuu.

Poliittisen toiminnan kivijalkaa eli omia periaatteita ei tule koskaan hylätä, ja juhlapuheissa sekä mielipidekirjoituksissa voimme tehdä jopa soolosuorituksen ja osoittaa, että näin asioiden tulisi olla. Mutta silloin kun maailmaa muutetaan, on tärkeätä pystyä esittämään asiat niin, että päämäärälle saa laajan kannatuksen, mutta asian sisältö pysyy. Se on demokratian tanssin ydin, jolla maailma muuttuu.

Päättäjäksi haluava tai politiikan seuraaja, kun haluat muuttaa maailmaa, muista ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:
  • Esitä asiat oikeaan aikaan ja saata esitykset hyvissä ajoin tiedoksi muille (milloin se on mahdollista);
  • muotoile esityksesi niin, että ne sopivat kontekstiin – hyväkin esitys väärässä paikassa tai tekstiin sopimaton esitys oikeassa paikassa on huono esitys;
  • pidä esitykset lyhyinä ja ymmärrettävässä muodossa, älä kytke liikaa asioita samaan esitykseen;
  • rakenna luottamusta myös torjutuksi tulemisen jälkeen;
  • jatka yrittämistä sekä mielipidevaikuttamista ja noudata suunnitelmaasi – seuraavalla kerralla asia voi jo edistyä;
  • pohdi:
    • miksi asiat etenivät kuten etenivät?
    • olisitko voinut tehdä jotain toisin?
    • olenko ottanut annetun palautteen huomioon ja esittänyt asiat oikein?

#politiikka #Rovaniemi #roivaltuusto #Lappi #vasemmisto