Rautatieaseman saavutettavuutta parannettava

Rovaniemen rautatieaseman läheiset alueet elävät voimakkaasti tulevina vuosina, kun Siljotie 2:n rakentaminen käynnistyy ja Senaatin Asema-alueet Oy:n asemanseudun valtava maaomaisuus saa uuden käyttötarkoituksen. Lampelaan kaavoitetut asuinkerrostalotontit ja Pirttilammen läheisyyteen ajatellut asunnot tuovat myös lisää asukkaita alueelle. Tällä hetkellä kuitenkin juna-aseman saavutettavuus Lampelan suunnasta on toivoton – ainakin kävelijöille ja pyöräilijöille – ja sitä tulee parantaa tulevina vuosina.


Rovaniemen keskustan osayleiskaavassa on merkintä rautatieaseman ja Lampelan yhdistävälle kevyen liikenteen väylänä kehitettävälle alueelle, joka sijaitsee Lampelankadun ja Lehtikadun liikenneympyrän tienoolla kaupungin maalla. Uusi liikenneväylä lisäisi Lampelan mahdollisuuksia parantamalla saavutettavuutta 3. kaupunginosan suunnalta ja lyhentäisi huomattavasti Rantaviirin suunnalta tulevien kävelijöiden sekä pyöräilijöiden matkaa juna-asemalle.


Rautatieaseman saavutettavuus eri kaupunginosista tulisi olla strategisesti tärkeässä asemassa, kun investointisuunnitelmia kaupungin kehittämiseksi tehdään vuosille 2022-2026. Uudelle kevyen liikenteen väylälle on mahdollista hakea myös valtionavustusta, jota myönnetään kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmasta. Investointi uuteen yhteyteen kannustaisi lisäämään myös paikallisliikenteen vuoroja Lampelan puolelle. 

Suunnittelu alueen osalta on jo käynnissä kaupungin ja kiinteistönomistajien välillä. On tärkeätä, että suunnittelun yhteydessä selvitetään, onko keskustan osayleiskaavan itäinen linjaus kevyen liikenteen väylälle kaikista sopivin vai tulisiko rakentaa esimerkiksi kaksi väylää, joista toinen menisi länsipuolelta juna-asemaa Lampelaan. Olipa siltoja tai tunneleita yksi tai enemmän, edistäisivät ne kevyen liikenteen kulkua juna-asemalle sekä parantaisivat liike-elämän edellytyksiä Lampelan alueella, joka olisi niin kaupunkilaisten kuin yrittäjien etu.

Henri Ramberg (vas.), Vasemmistoliiton Rovaniemen kunnallisjärjestö, vpj.

Kirjoitus julkaistu Uusi Rovaniemi -kaupunkilehdessä 24.03.2021.