Vastuuta ei saa ulkoistaa

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa ja Uusi Rovaniemi -sivustolla keskiviikkona 3.2.2021.

Lapin Kansa ja Yle uutisoivat (28.1.) laajalti palvelukoti Riekonkodin sulkemisesta, joka on tarjonnut tehostettua palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille Rovaniemen Songassa. Syy sulkemiseen oli Aluehallintoviraston mukaan lukuisat ongelmat, mutta esimerkiksi Ylen uutisoi, että asiakkaille oli ”tarjottu vanhentunutta ruokaa ja tiloissa oli voimakas, paha haju ja katosta tuli vettä yhden asiakkaan sänkyyn”.

Rovaniemen perusturvalautakunta käsitteli viimeisimmässä kokouksessaan (20.1.) mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluasumisen hankinnan valmistelua. Tuolloin esitin, että perusturvalautakunta edellyttää oman palvelutuotannon lisäämistä palveluasumisesta ja hyviä käytäntöjä haetaan esimerkiksi Pudasjärveltä, jossa tuotantoa on palautettu takaisin omaksi yksityisiltä – ja saatu myös taloudellisia säästöjä. Valitettavasti hävisimme äänestyksen asiassa äänin 4-6, johon pettyneenä jätin asiassa eriävän mielipiteen.

Moni muukin rovaniemeläinen on pettynyt siihen, että Rovaniemellä heikossa asemassa olevien ihmisten saamat palvelut ovat laajalti huutokauppatavaraa sen sijaan, että me kantaisimme yhteisönä vastuuta itse palvelujen sisällöstä ja toimivasta järjestelystä. Päättäjät menevät piiloon sääntökirjojen ja sopimusten taakse samaan aikaan, kun palveluiden käyttäjät joutuvat hakemaan oikeutta jopa vuosia kanteluilla ja ilmiannoilla.

Meidän päättäjien tehtävä on huolehtia yhteisömme jäsenten hyvinvoinnista ja toimia yhteisön jäsenten edunvalvojana. Siksi tästä uudenajan huutolaisuudesta tulee päästä eroon ja suunnata tarmo omaan palvelutuotantoon, sen vaikuttavuuteen ja inhimillisyyteen. Päättäjät eivät ”talouden nimissä” voi ulkoistaa vastuuta kaupungin ydintoiminnoista, etenkin kun lähikunnista on esimerkkejä siitä, miten omalla tuotannollakin voidaan parantaa palveluita ja saada säästöjä kuntatalouteen.

Henri Ramberg (vas.)
Rovaniemen perusturvalautakunnan jäsen