Sopimusyhteiskunta on kilpailuvaltti

Kuten Li tänään kirjoitti, on Metsäteollisuuden ilmoituksessa kyse politiikasta, ei mistään muusta. Yleissitovuuden poistamisen unelmat elävät vahvana oikestolaisessa pääoman ideologiassa. Valitettavasi metsäteollisuuden kannalta, ei ole sattumaa, että suomalainen yhteiskunta on ollut houkutteleva kohde pääomalle, kun ottaa huomioon meidän yhteiskunnalliset olot.

Yleissitovuus on siis taannut työrauhan, paremmat työolot, oikeudenmukaisen palkan ja sitä kautta yhteiskuntarauhaa. Myös poliittiset olot sekä poliittisten vastavoimien tasapaino ovat taanneet, että Suomi on turvallinen investointikohde. Meidän oikeusjärjestyksemme on taannut niin omaisuuden suojan kuin työntekijän oikeudet – josta kaikki ovat hyötyneet.

Metsäteollisuuden linjaukset tulevat jatkossa heikentämään kaikkea tätä – ja on hyvä kysyä, että joudutaanko kehityskulkuun puuttumaan lainsäädännön keinoin, jos palkkoja tai työehtoja aletaan polkemaan?

Suomalainen yhteiskunta panostaa jatkuvasti ja joka vuosi koulutukseen sekä tutkimukseen miljardeja. Sen sijaan vientiyrityksiä on esimerkiksi Kauppalehti (2019) kritisoinut siitä, etteivät ne investoi riittävästi tutkimukseen. Vast’ikään uutisoitiin, että valtio investoi 156 miljoonaa infraan Meri-Lapin hanketta varten. Vuosittaiset yritystuet koko metsäteollisuuden ja metsäalalle tullaan laskemaan tänä ja ensi vuonna sadoissa miljoonissa.

Jokainen työelämässä ollut tietää, että paikallista sopimista on ollut ja tulee olemaan aina. Mutta yksikkökohtainen ”paikallinen sopiminen” tarkoittaa jotain muuta kuin sopimista työväestön kohdalla. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan; kun yleissitovuus aikanaan poistuu, niin uskon, että lakkoherkkyys kasvanee ja vaikuttaa työrauhaan.

Herättääkin kysymään, että ampuuko metsäteollisuus itseään ja pääomittajia jalkaan luopumalla yleissitovuudesta? Ja tullaanko näkemään osakekurssien painumista työrauhan särkyessä? On myös syytä kysyä, että onko valtion mielekästä investoida enää jatkossa toimialaan, jos suomalaisen yhteiskunnan peruskivestä eli sopimisen kulttuurista luovutaan.

#metsäteollisuus