Sinustako poliisi?

Media uutisoi (9.7.) poliisihallinnon esityksestä poliisien vasteaikojen uusista tavoitteista. Lapin osalta tämä tarkoittaisi, että poliisi saavuttaisi kaukaisimmatkin tuvat pääasiallisesti alle 55 minuutissa. Kova tavoite saavutetaan poliisihallinnon mukaan lisäämällä harva-partioita maakuntaan.

Uudistus lisäisi neljän poliisilaitoksen (Lappi, Oulu, Pohjanmaa ja Itä-Suomi) alueelle yhteensä noin 120 uutta virkaa. Lapin päättäjille tämä on hyvä uutinen ja vastaa onnistuessaan akuuttiin resurssipulaan esimerkiksi Ylä-Lapissa. Onnistumiseen – täydellisyydestä puhumattakaan – on kuitenkin matkaa.

Mahdollisiin ongelmiin voimme törmätä siinä vaiheessa, kun uusiin partioihin pitäisi saada tarvittavat tekijät. Tähänkin mennessä poliisivirkoja on ollut hankala täyttää Lapissa, kun olemme kilpailleet samoista työntekijöistä etelän kasvukeskusten kanssa. Virkojen määräaikaisuus on myös selittänyt osaltaan hakijoiden vähäisyyttä maakunnassamme.

Vaikka poliisiammattikorkeakoulun aloituspaikkoja ollaan varauduttu Marinin hallitusohjelmassa lisäämään, haasteet eivät kokonaan poistu heti. Mitään takeita siitä, että valmistuneet vanhemmat konstaapelit rynnisivät Lapin virkoihin, ei ole. Huolta maakunnan ulkopuolelta tulevissa hakijoissa aiheuttaa esimerkiksi se, että onko puolisoille saatavilla töitä tai miten muu elämä järjestyy Lapissa.

Tulevaisuus alan uusille tekijöille Lapissa pitäisi näyttäytyä valoisammalta kuin vuosiin. Resurssipula, jossa on kärvistelty vuosia ja joka on kuormittanut poliiseja, on jäämässä vihdoin historiaan. Kun hakijoita ei Lapin virkoihin ole jonoksi asti, tarvitaan ”tehemä pois”-asennetta ja poliisiammattikorkeakouluun lisää lappilaisia hakijoita. Haku koulutukseen on käynnissä ja se jatkuu 20.8. asti. Jos maailmanluokan koulutus tai virka eräässä Suomen luotetuimmassa ammatissa kiinnostaa, nyt on hyvä aika suuntautua poliisiksi ja lähteä tekemään uraa viranomaisessa.

Julkaistu Lapin Kansassa 15.07.2020.