Selvitä päättäjäsi arvot

Julkaistu Uusi Rovaniemi -kaupunkilehdessä 2.6. & Lapin Kansassa 2.6.

Rovaniemen kaupunginhallitus linjasi viime viikolla Sairaalanniemen tulevaisuudesta (LK 25.5.) ja hallitus päätti jatkaa kaavoitusta paikallisen rakennusyhtiön suunnitelman pohjalta. Kaupunki korosti jutussa, että kaupunkilaisia kuullaan laajasti kaavoituksen yhteydessä. 

Tärkeätä on kuitenkin se, mitä jutussa ei tuotu esiin: kaupunkilaisia kuunnellaan ja on kuunneltu nimenomaisesti sen jälkeen, kun jotain suunnitelmia on tehty. Valitettavasti ongelma kumppanuuskaavoituksessa on usein tämä, että kuuleminen ja rakentaminen lähtee ensisijaisesti jonkun muun tahon kuin kaupunkilaisten lähtökohdista. 

Olen kirjoittanut usein Rovaniemen viherrakentamisesta, kaupunkikuvasta ja historian vaalimisesta sekä näiden yhteydestä ihmisten identiteettiin ja hyvinvointiin. Yhtä tärkeä merkitys meille ihmisille on se, että voimme tosiasiallisesti vaikuttaa lähiympäristömme asioihin. 

Vetoankin vahvasti jokaiseen tulevaan rovaniemeläiseen kuntapäättäjään ja jokaiseen virkamieheen, että kaupunkina kuulemme ja kartoitamme ensin kaupunkilaisten ajatuksia julkisesti omistetun maan käytöstä, ennen kuin asiaa viedään rakennusliikkeille. 

Vetoan myös jokaiseen äänestäjään, että selvitätte päättäjienne arvot, tuleeko ensiksi selvittää kaupunkilaisten ajatukset vai rakennusliikkeiden visio? Näin tekemällä tiedätte, kenen asioilla ehdokkaat oikeasti ovat. 

#Rovaniemi #vasemmisto #kuntavaalit2021