Rovaniemi hakoteillä

Oli surullista luettavaa maanantaina 16.9., kun Rovaniemen kaupunki tiedotti yt-neuvottelujen tuloksista. Eritoten surulliseksi teki se tosiasia, että säästöjä tehtäneen henkilöstön hyvinvoinnin kustannuksella ja ulkoistamalla kaupungin tilaliikelaitos.

Pääluottamushenkilöt totesivat kannanotossaan tilaliikelaitokseen kohdistetuista säästöesityksistä: ”Neuvottelun aikana henkilöstön edustajat eivät saaneet yksityiskohtaista ja vertailukelpoista tietoa siitä mistä esitetty säästö muodostuu, vaan luvut perustuvat työnantajan mukaan arvioon.” Kuvitelkaa, että tämä tapahtuu aikana, jolloin tietoa tuotetaan enemmän kuin koskaan, mutta Rovaniemellä suuntaviivoja piirretään arvaamalla.

Henkilöstön edustajat pitivät tiedotteessa ulkoistusta erittäin huonona toimenpiteenä ja olivat huolissaan mahdollisen ulkoistuksen vaikutuksista henkilöstöön sekä kiinteistöjen hoidon ja kunnossapidon toimivuuteen, laatuun ja hintaan. Vetoan valtuutettuihin, että kuunnelkaa näiden ammattilaisten huolta – se on perusteltua.

Näyttääkin vahvasti siltä, että taloudellista ahdinkoa käytetään poliittisten agendojen ajamiseen tilaliikelaitoksen suhteen, kun markkinauskovaiset haluavat ulkoistaa toiminnot, vailla kunnollisia perusteita. Tämä oli nähtävissä yleisessä keskustelussa jo tovi sitten, ennen kuin yt-neuvottelut olivat edes käynnissä. Ei tällainen toiminta ole meidän asukkaiden palvelemista, vaan hävytöntä politikointia ja pienen piirin etujen ajamista kaupungin työntekijöiden kustannuksella.

On väärin, jos kaupungin talous on etusijalla ainoastaan silloin, kun se palvelee päättäjän intressejä. Mutta väliäkös tuolla, jos poliittisen suosion betonoiminen tällaisilla lyhytnäköisillä päätöksillä, kuten työhyvinvointia heikentämällä ja ulkoistamalla toimintoja, on etusijalla.

Henri Ramberg (vas.)
Liikelaitoksen johtokunnan varajäsen