Ratkaisuja kohti

Julkaistu lyhennettynä Lapin Kansassa 23.4.2021.

Timo Törmänen kirjoitti asiallisesti (LK 21.4.) poliittisesta some-keskustelusta, vaikkakaan en hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä ole, mutta yhdyn hänen näkemykseensä keskustelun tasosta ja yhteistyöstä, josta olen myös huolissani.


Meillä jokaisella on omat motiivimme olla politiikassa mukana ja ajaa asioita eteenpäin sekä parantaa kuka kenenkin asemaa. Niitä asioita voi kuitenkin ajaa ilman, että olemme toisiamme kohtaan avoimen vihamielisiä tai että tuijotamme jatkuvasti peräpeiliin – tärkeää olisi katsoa myös eteen päin. Jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisikin erityisen tärkeä jo osaltaan miettiä vaalien jälkeistä aikaa ja huomata, että muutokset tapahtuvat yhteistyöllä ja siellä, missä valta on.


Moni tietää, että paras ja sitovin keino linjata kaupungin toimintaa on valtuuston budjettikokous, jossa määrärahoista päätetään. Se on edessä yllättävän pian vaalien jälkeen ja on hyvä huomata, että tuo työ alkaa heti syksyllä eri päätöselimissä tekemällä esityksiä sekä linjauksia yhteistyössä muiden kanssa. 


Meillä ehdokkailla on eromme, mutta lopulta yhteistyöllä saadaan eniten aikaan. Törmäsenkin esiin nostamalla kinaamisella ja jankuttamisella varmasti kaikista vähiten edistetään niitä kaupunkilaisten asioita, joihin jokainen meistä haluaa vaikuttaa positiivisesti. En henkilökohtaisesti usko valtuustosopimuksiin, sillä niistä on poliittisesti mahdoton pitää kiinni, mutta uskon keskusteluun ja vuoropuheluun. Sitä tulisi harjoittaa muuallakin kuin kokouksissa, jotta meillä olisi esittää ratkaisuja ja vaihtoehtoja, kun aika tulee. 

Meillä on ollut tapana kunnallisjärjestöjen kesken pitää yllä keskusteluyhteyttä ja päättävissä elimissä ennen kokouksia on käyty läpi asioita, jotta kokouksissa on saatu muutoksia aikaan. Kannustan tähän tulevia päättäjiä ja ennen kaikkea niitä, jotka eivät vielä päätöksenteossa ole aiemmin olleet mukana. Yhteistyö ei ole niin vaikeaa, kun vähän vähemmän kinaamme sosiaalisessa mediassa keskenämme. Ymmärrän, että joskus tulee ylilyöntejä tai kovemmin kommentoitua valtakunnan politiikkaa, mutta silloinkin vain arvostellaan tekoja, ei ihmisiä. 


Rovaniemellä yhteistyön merkitys korostuu ensi valtuustokaudella, kun pitää ratkaista, miten tukea työpaikkojen sekä verotulojen syntyä muuallekin kuin matkailuun; miten varmistaa palveluiden toiminta ja toimivuus, kun meillä on akuutteja rekrytointiongelmia ja haastavuutta työhyvinvoinnin kanssa; miten löytää tasapaino ulkoistettujen ja oman tuotannon välillä niin, että saamme parhaan hyödyn verorahoille, emmekä joudu kiipeliin; miten varmistamme hyvät edellytykset asua keskustankin ulkopuolella kylissä;  miten me ratkaisemme esimerkiksi kysymykset siitä, kuka voi saada säällistä hoivaa ilman byrokraattista tappelua oikeuksistaan ja miten pitää huolta, että kaikkien ihmisoikeudet toteutuvat palveluissa.

#Rovaniemi #roivaltuusto #vasemmisto #kuntavaalit2021