Rakennemuutoksen tukitoimet tulee olla riittävät ja pitkän tähtäimen sijoitukset framille kehysriihessä

Kemin Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on surullinen shokki, joka vaikuttaa niin tehtaan kuin alihankkijoiden työntekijöiden kautta tuhansien ihmisten arkielämään. Meri-Lapin alue on joutunut muutoinkin koville, kun viimeksi tammikuussa Outokumpu ilmoitti vähentävänsä 243 työtehtävää Meri-Lapin alueelta.


TEM on ilmoittanut tänään, että äkillisen rakennemuutoksen johdosta tukitoimet käynnistetään välittömästi. Tuen ja tukitoimien tulee olla riittävät huomioiden tilanteen vakavuuden koko Lapille. 


Lisäksi kehysriihessä täytyy tehdä linjauksia elvyttävästä toimista, joka luo uusia mahdollisuuksia ja työtä alueelle. Toivon todella, että hallituksessa ymmärretään mikä merkitys Meri-Lapilla on Suomen taloudelle, kun aiemmin 8 prosenttia Suomen viennin arvosta on tullut Meri-Lapista.


Pitkän tähtäimen suunnitelmissa tarvitaan merkittäviä panostuksia T&K-rahoitukseen, jotta Suomen tuottavuus saadaan kasvuun. Kun työntekijöiden yksikkökustannukset ovat jo hyvällä tasolla, on syytä lisätä julkista panostusta niin yliopistoihin kuin yritysten T&K-toimintaan. 

Teollisuuden vientimenestys on ollut laskussa jo pidempään, eikä se pysy yllä laakereilla lepäämällä, vaan tarvitaan tuotannollisia investointeja. Nyt niitä on selvästi tehty osassa yrityksistä, mutta toisilla niihin ei ole halua lähteä. Valtion ohjauspolitiikka tulisi olla voimakkaampaa, jotta työpaikkoja syntyy lisää ja niitä saadaan säilytettyä.