Pelastetaan Rovaniemi!

Lapin Kansa​n pääkirjoitus (29.8.) nosti esiin todellisen ongelman, josta voi jakaa huolensa kaupunkilaisena ja opiskelijana: Rovaniemen vuokrat nousevat nopeammin kuin Helsingin, etenkin yksiöissä. Pääkirjoituksen mukaan Airbnb-käyttöön ostetut pienet asunnot –  jotka makaavat puolet vuodesta tyhjillään –  on osasyyllinen tapahtuneeseen.

On mielenkiintoista myös tarkastella, millä keinoin keskustan alueella julkisen ja puolisjulkisen tilan ulkoistaminen on mahdollistanut uusien asuntojen rakentamisen, joiden seassa ei muuten perheasuntoja näy. Tälläkin hetkellä usea keskustan alueen puisto, pientalo, historiallinen rakennus tai julkinen tila on vaarassa Rovaniemellä.

Rovaniemen tahti tuhota rakennuksia on kova – kuvassa SOK:n osayleiskaavassa suojeltu rakennus lähes purettuna.

Keskustan alue on jo kokenut kovia: Kiela -korttelin alta lähti koulu, Valistustalo lähti asuntojen tieltä ja Lapin Aukealta vietiin lähiliikuntapaikka. Nyt Lääninhallituksen korttelille suunnitellaan hotellia, Kiela2:n tieltä puretaan Salokankaan arkkitehtuuria, Sairaalanniemeen toivotaan kerrostaloja, Maalaiskunnan entisen kunnantalon paikalle tulenee kerrostalo ja Heikki Autto ystävineen haluaa myydä kaupungintalonkin.

 

Kaavoituspolitiikan ja kaupungin omaisuuden hallinta lienee strategian mukaista – sen hinnan tosin maksaa kaupunkilaiset asumisen kallistumisena ja kulttuurin häviämisenä kaupunkikuvasta. Rovaniemen kaupungin päättäjien tulisi jo reagoida ja miettiä uudelleen asuttamisen tiivistämistä keskustan alueella: onko järkeä kaavoittaa sellaisia rakennuksia, jotka kaventavat kaupunkitilaa ja hävittävät historiaa?

Peräänkuuluttaisin vastuuta ja toivoisin yhteistä tahtotilaa muuttaa kehitystä; uusien kerrostaloasuntojen keskittäminen keskustan alueille täytyy lopettaa ja laajentaa kaupunkia kestävällä tavalla. Sinä päivänä, kun jokainen puisto, jokainen jälleenrakennusajan kohde ja jokainen kulttuurihistoriallisesti arvokas julkinen rakennus on hävitetty, menetämme sen henkisen perinnön, mikä kiinnittää kaupunkilaiset Rovaniemeen.

#opiskelija #rovaniemi #roivaltuusto #lappi #kulttuuriperintö #kulttuuri #lääninhallitus #ramberg #vasemmisto