Omaan rokotetuotantoon

Julkaistu Lapin Kansa 19.05.2020.

Yle uutisoi (8.5.), kuinka suomalaisen tutkijaryhmän kehittämän korona-rokotteeseen käytetty työ uhkaa valua hukkaan, ellei Suomessa aloiteta omaa rokotetuotantoa. Kysymys on ajankohtainen huoltovarmuuden ja suomalaisen osaamisen kannalta, kun etsitään tietä ulos koronasta. Ongelmaksi voi muodostua valtion omistajapolitiikan kehitys.

Suomi on politiikassa nojannut 2000-luvulla ajatukseen, että valtio ja valtio-omisteiset yritykset ovat markkinahäirikköjä. Siksi yhteiskunta on poliittisesti ajettu viimeisten vuosikymmenien aikana tilanteeseen, jossa valtionomistajuutta pyritään vähentämään ja valtionyhtiöt yksityistämään. Taustalla on uusliberaali markkinatalous, EU-sääntely ja poliittisten ideologien toteuttaminen omistajapolitiikassa. Valitettavasti myös huoltovarmuus on kärsinyt kolauksen, jonka vuoksi meidän tulee tarkastella tulevaisuutta uusin silmin.

Kuluvan vuoden aikana olemme saaneet lukea, miten suomalainen on joutunut odottelemaan lääkkeitään, koska globaalit markkinat eivät ole kyenneet niitä toimittamaan. Koronakriisissä olemme joutuneet tilanteeseen, jossa suomalainen taistelee hoitotarvikkeista, joita ennen on Suomessa suunniteltu ja valmistettu. Elämme tilanteessa, jossa rokotetuotanto halutaan kotimaahan, jotta suomalaiset voidaan suojata koronan vaaroilta.

Viimeistään näinä kriisin aikoina on huomattu, että markkinatalous ja yritykset tarvitsevat valtioita ja julkisia instituutioita. Siksi meillä on syytä tarkistaa valtion omistajapolitiikkaa ja suhdettamme valtionyhtiöihin. Vanha virsi siitä, että valtio aiheuttaisi markkinahäiriöitä ja ”miksi tehdä itse, kun sama tuote voidaan tuottaa halvemmalla idässä”, ei enää päde.Juttu jatkuu mainoksen jälkeenJuttu jatkuu

Valtion tuleekin ottaa koronarokotteessa harkittu kansallinen riski ja pääomittaa rokotteen testausvaihetta ja tuotantoa. Vastineeksi valtion tulee saada enemmistö perustettavan yhtiön osakkeista, jolla voidaan taata kansallinen turvallisuus kohtuuhinnalla, emmekä jää kansainvälisten markkinoiden armoille, kun rokote valmistuu. Mikäli tuotantoa olisi yli omien tarpeidemme, voimme viennin kautta saada myös puhdasta kansantuloa – ja avittaa hyvinvointivaltion nousua.

Henri Ramberg

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja.