Nuorten uskoa politiikkaan lujitettava

Jos joku olisi tullut sanomaan minulle vuonna 2007 – kesken kiihkeimmän cs-matsin – että olen ehdolla eduskuntavaaleissa 2019, luultavasti olisin käskenyt hänen suksia suolle ja ottanut hörpyt energiajuomastani. Äänestin, mutta politiikka oli kaukaista – se oli niille toisille.

Politiikan kuitenkin kuuluisi kuulua kaikille, ei vain toisille. Siksi on ollut ilo seurata muutosta, kuinka viimeaikoina nuorten ääni on alkanut kuulumaan yhä enemmän yhteiskunnallisessa keskustelussa – joidenkin paheksunnasta huolimatta. Nuorten politiikkainnostus on nyt ennätystasolla ja jatkoa tulee seuraamaan.

Nuoret nimittäin tiedostavat ympäristössään tapahtuvia asioita sekä globaaleja trendejä hyvin. Moni käyttää valtaansa kuluttajana ja kansalaisoikeuksien kautta, mutta jotain muutakin tulisi olla tarjolla. Valitettavasti poliittiset vallanpitäjät eivät ole onnistuneet tehtävässään lujittaa nuorten uskoa puolueisiin, kun nuorista vain 59% piti puolueita paljon tai jonkin verran luotettavina vuonna 2018. Huomattakoon, että vastaava luku vuonna 2012 oli vielä 70%. (Nuorisobarometri 2018.) 

Poliittisista puolueista huolimatta, yhä useampi nuori uskoo, että äänestämällä voi vaikuttaa entistä paremmin. Sen vuoksi seuraavalla vaalikaudella on kyse myös siitä, vahvistuuko nuorten luottamus poliittisiin puolueisiin vai pysyvätkö ne edelleen ”toisten juttuna”. Tässä me puoluejohtajat ja ehdokkaat olemme avainasemassa – nuorten mielipiteiden vähättelylle tai politiikasta ulossulkemiselle ei ole sijaa tulevaisuuden yhteiskuntaa rakennettaessa.

Henri Ramberg, Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja