Miksi puolueet näivettävät kylien elinvoimaa?

Useiden puolueiden edustajat tuntuivat eduskuntavaalien aikana vaativan parempaa aluepolitiikkaa ja elinvoiman säilyttämistä myös kylillä. Vaalit ovat taakse jäänyttä elämää ja arki voi politiikassa jatkua: toripuheiden jälkeen silkkihansikkaat on pistetty laatikkoon ja on aika antaa shokkihoitoa ihmisille. Tämän sai kokea moni rovaniemeläinen, kun koulutuslautakunnan päätös kyläkoulujen lakkauttamisesta tuli julki. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Rovaniemellä laitetaan taas useamman koulun ovet säppiin, vaikka asiasta lopullisesti päätetään kesäkuussa.

Koululakkautukset ovat järjetöntä tilanteessa, jossa uusi hallitus on vasta muodostumassa ja kuntien rahoitusasema on auki. Jos Rovaniemi haluaa nähdä itsensä kylien kuntana, tulisi sen ymmärtää, että koulujen myötä menee monelta viiteryhmältä harraste- ja kokoontumistilat, joka heikentää suoraan elinvoimaisuutta ja hyvinvointia kylissä.

Tiina Outila (vas.) oli ainoa, joka vastusti koulutuslautakunnan kyläkoulujen hävittämisvimmaa. Vasemmistoliiton tavoite ei ole näivettää kylien Rovaniemeä, sen sijaan monella muulla siihen tuntuu olevan kova halu – hinnalla millä hyvänsä.

Henri Ramberg

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja ja Rovaniemen kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 28.05.2019