Mahdottomuuksien Lappi

Kuuntelen, kun Saamelaiskäräjien edustaja Petra Magga-Vars puhuu Lapin Liiton hallituksen kokouksessa. Olen hiljaa. Puhe loppuu, Magga-Vars jättää pöytäkirjaan merkinnän ja perustelut, miksi ja mitä Pohjois-Lapin maakuntakaavaluonnoksesta tulisi poistaa. Odotan keskustelua, mutta on vain hiljaisuutta.

Esitän muutosesitykseni kaavasta saadun palautteen perusteella: poistetaan Jäämerenradan kaavavaraus – ei kannatusta. Poistetaan voimajohdon kaavavaraus – ei kannatusta. En ylläty, valitettavasti.

Olen huolissani heistä, jotka Lapin Liiton hallitus on sivuuttanut juuri. He ovat yksin, heidän ääntänsä ei tässä huoneessa kuunnella. Jos olisi toisin, näyttäisi kaava huomattavasti erilaiselta. Sen sijaan pyydetään ymmärtämään, että kaava on mahdollistaja – kaikkien lappilaisten eduksi.

Mahdollistaja tosiaan. Hyväksyessään kaavavaraukset, mahdollistaa Lapin Liiton hallitus saamelaiskulttuurin pohjan pudottamisen pois. Rataa tai voimajohtoa ei tarvita, vahinko tapahtuu siinä vaiheessa, kun kaava lopulta hyväksytään. Niin yksinkertaista se on.

Kyse on suuremmasta kuin rata

Minulle tärkeintä on ihmisoikeudet ja niiden edistäminen. Kuitenkin lyhyen poliittisen taipaleeni aikana olen törmännyt tuon tuostakin siihen, kuinka tärkeää poliittisille instituutioille on, että asiat näyttävät sopuisilta ulospäin – kuulemma pitäisi olla yhtä mieltä asioista.

Yhtä mieltä oleminen on yhtä kuin ei minkään mieltä oleminen. Konsensuksella häivytetään poliittiset ja arvopohjaiset erot. Ihmisoikeuspohjaisessa politiikassa se tarkoittaa, että eniten menettävät he, jotka ovat jo sorrettuja.

Minulle syy olla politiikassa mukana on sorron lopettaminen, eikä oman asemani pönkittäminen miellyttämällä valtaapitäviä vaikeissa kysymyksissä. Minä en ole tullut hyssyttelemään tai olemaan hiljaa, koska niin mahdottomuudet yleensä tapahtuvat.

Hyvä poliitikko puhuu kaikki puolelleen, sanotaan. Pötyä, sanon minä. Hyvä poliitikko kuuntelee sorrettuja ja toimii sen mukaan, että sortoa ei uusinneta. Kun Saamelaiskäräjät sanoo, että Jäämerenrata on sortava, se on sortava. Niin yksinkertaista se on. Tai pitäisi olla, kaikille.