Hoitotarvikkeiden nouto automaatteihin

Julkaistu Uusi Rovaniemi -kaupunkilehti 21.03.2020


Koronaviruksen iskiessä lujasti rovaniemeläisiin, sen yhteisöihin ja yrityksiin, tulee meidän etsiä innovatiivisia ratkaisuja haasteisiin, joihin tämä vakava tilanne meidät asettaa. Koska tilanne heikentää entisestään talouttamme ja asettaa kovia paineita sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin, ovat kaikki mahdolliset apukeinot otettava nopeasti käyttöön kaupungissamme.


Suomessa olemme tottuneet noutamaan 2010-luvulta alkaen postipakettimme pakettiautomaateista. Kuitenkin rovaniemeläiset hoitotarvikejakelun piirissä olevat ihmiset noutavat edelleen hoitotarvikkeensa aina terveysasemien infoista – joka kuormittaa turhaan hoitohenkilöstön resursseja. 


Siksi ehdotankin, että siirrämme hoitotarvikejakelun Rovaniemellä erillisiin hoitotarvikkeiden noutoautomaatteihin niiille, jotka siihen antavat luvan hoitotarviketilauksen yhteydessä. Automaatit muistuttavat postiautomaatteja ja niiden käyttö on yksinkertaista – esimerkiksi Kuusamossa on otettu noutoautomaatti käyttöön.


Automaattien käyttöönotolla olisi monia positiivisia vaikutuksia: ihmisten kannalta ne laventaisivat hoitotarvikkeiden noutoaikaa pois virastoajasta ja myöskin nopeuttaisivat tuotteiden noutoa, koska enää ei tarvitsisi jonottaa vuoronumerolla toimistoon, josta tarvikkeet saa. Jos hoitotarvikejakelu siirretään automaatteihin, vapautuu sairaanhoitajien työaikaa ja nopeuttaisi se muiden asiakkaiden asiointia terveysasemilla. 


Tartuntatautien jyllätessä automaatit mahdollistaisivat myös sen, että voisimme pitää akuutisti sairaat ja riskiryhmässä olevat erillään sijoittamalla automaatteja pois terveysasemien odotusauloista. Uskallankin väittää, että automaattien kokonaisvaikutukset heijaistuisivat kaupungin talouteen positiivisesti ja saisimme hoitajiemme arvokasta työpanosta enemmän suoraan hoitotyöhön. 


Kirjoittaja on Rovaniemen perusturvalautakunnan jäsen