HALLITUSKRIISI – SPINNAUKSIA JA TULIPALOJA

Suomessa on hallituskriisi päällä. Asiasta on ollut sen verran kova myllytys viime viikolla käynnissä, että näyttää sille, että nyt huomion kiinnittämiseksi muualle on nähtävästi puolueissa alettu tekemään hartiavoimin töitä.

Tilanne lähti etenemään siitä, kun PeVin lausunto vuodettiin – joka laittoi myllyn kiven liikkeelle. Lausunnosta ährättiin ja vährättiin monta päivää mediassa sekä samalla luotiin kuva ikään kuin politisoituneesta valiokunnasta. Tosiasiassa tilanne on toisin – kuten Aino-Kaisa Pekonen sanoi eilen – että jokainen uutinen itsessään politisoi valiokuntaa.

Viikonloppuna oli Sipilän vuoro pääministerin haastattelutunnilla, jossa hän laukoi – tosi vahvasti kärjistäen – että yksityiset sote-yritykset tulee ja syö meidät kaikki, jos sote- ja maku-uudistus ei toteudu. Jokainen ymmärtää, että tämä oli spinnaus ja tosiasiallisesti näin tapahtuu, jos uudistukset menevät läpi. Hämmästyttävää tässä on vain se, että tämän väitteen osti muun muassa eräs paikallinen suuri maakuntalehti.

Jotta kaikki osallistuisivat talkoisiin, oli Soinin vuoro tehdä jotain isänmaan eteen, että mediatila pysyy auki. Soini kirjoitti – varmasti omasta mielestään ihan asiaa – ihmisoikeuksista ja Irlannin aborttilainsäädäntöä koskevasta äänestyksestä. Ja kuin kirsikaksi kakun päälle, hän päättää mennä aborttivastaiseen mielenosoitukseen KANADASSA virkamatkalla, josta vasta kohu nouseekin. Tästä puhutaan vielä monta päivää ja Soinia hymyilyttää.

Kokoomuskaan ei säästy – mutta tällä kertaa vuorossa on oppipoika Otto, joka laitetaan möläyttelemään. Möläytys on toki linjassa Kokoomuksen yleisessä suhtautumisessa pienituloisiin ja nevona kokoomuksesta sanotaankin, että perintätoimet välttää kun maksaa laskut. Soppa on valmis.

Huomiota kannattaakin kiinnittää siihen, mitä ei sanota: puoluejohtajat ovat olleet koko viikon ihan hiljaa. Tämä kertoo paljon tilanteesta ja sen akuuttiudesta, hermostuneisuus on aistittavissa Rovaniemelle saakka.

Mediaa ja ihmisiä voi ohjailla ja ottaa monella tapaa haltuun, ei ole temppu eikä mikään. Eri asia on huomata, mihin itse kukainenkin lähtee mukaan ja miten näihin asioihin pitäisi suhtautua. Tosiasia on, että #hallitus on kriisissä ja he hakevat kiivaasti lisäaikaa päästäkseen tilanteesta ulos.

#vasemmisto #vasemmistoliitto #roivas #hallituskriisi