Hallitus on epäonnistunut – nuorista työmarkkinoiden heittopusseja

Eduskunta on tänä vuonna hylännyt nollatuntiasopimusten kieltävän lakialoitteen ja nyt kehysriihessä hallitus esitti tahtotilakseen sen, että alle 30-vuotiaiden määräaikaista palkkaamista ei tarvitse perustella. Lisäksi hallituksen mukaan alle 20 henkilön yrityksissä irtisanomisperusteita voidaan höllentää.

Hallitus tosiaan yrittää tehdä kaikkensa saadakseen nuorista ihmisistä jatkossakin pätkätyöläisten ja oikeudettomien joukon, jota voidaan rieputtaa työmarkkinoilla aktiivimalleineen miten halutaan. Kun työtä pitää ottaa vastaan – mielestäni jopa kohtuuttomankin – kaukaa kotiseudultaan, ei hallituksen tahtotilassa ole paljon epäselvyyksiä. Ihmisiä voidaan ottaa töihin vailla huolta huomisesta; sielläpä ovat reservissä ja irtisanominenkin käy nyt muitta mutkitta, jos heille ylipäätään on ollut tarjota työtä tehdäkseen. Näyttääpä ainakin siltä, että avoimia työpaikkoja on, mutta herättää kysymään onko niitä töitä oikeasti?

Viime vuosien massiiviset koulutusleikkaukset, sosiaaliturvan indeksileikkausten, perhe-etuuksien, asumistukileikkausten, opintorahaleikkausten kanssa voidaan todeta, että Sipilän hallitus vastustaa oikein tosissaan Suomen kehittymistä ja talouskasvua. Kun kuolleita näyttää olevan enemmän kuin syntyviä – ja rajat on laitettu kiinni – ei tulevaisuus valoisalta näytä. Nyt nuorilta kysytään, että miksi ette tee lapsia – kun samaan aikaan tehdään lapsivihamielistä politiikkaa.

Hallituksen ratsastaminen korkealla työllisyydellä on lähinnä vitsi, jos sen suhteuttaa siihen, miten paljon tulevaisuuden kasvusta hallitus on valinnoillaan leikannut. Puhe siitä, ettei hyvinvointivaltiota voida ylläpitää kuin korkealla työllisyydellä tarkoittaa korkeata työllisyyttä – eikä sitä, että työttömät ovat töissä vain paperilla.

Suomen kokoinen maa on viime kädessä riippuvainen siitä, kuinka paljon panostamme koulutukseen ja tutkimukseen. Eikä koulutus tarkoita vain korkeakoulutusta ja peruskoulutusta, vaan myös ammattikoulua ja lukiota – ei kateeksi käy nykyisiä opiskelijoita tai opettajia, jotka vähenevine resursseineen koittavat ylityöllistyneesti paikata haavat, mitä Sipilä kavereineen on aiheuttanut.

Voitaneen olla yhtä mieltä siitä, että laskusuhdanteen vyönkiristys tulee aiheuttamaan paljon suuremmat vahingot tulevaisuudelle kuin siitä saatavat hetkelliset hyödyt ovat. Valtion velalla pelottelu 2015 sai suomalaiset nielaisemaan suurempaakin suuremman emävaleen siitä, kuinka Suomi on kriisissä. Suomi oli lamassa, muttei kriisissä ja Sipilän lääkeet olivat väärät. Sen vuoksi hallituksen politiikalle tulee antaa tuomio, ja se tuomio tulee annettavaksi eduskuntavaaleissa vuonna 2019.

#kehysriihi #nollatuntisopimus #ayliike #vasemmisto #roivas #hallitus#eduskunta #amisreformi #koulutuspolitiikka #sosiaalipolitiikka#vasemmistoliitto