Digiperiaate palveluihin

2020-luvulla moni asia Suomessa sujuu jo erittäin hienosti digipalveluja käyttäen. Useimmat yhteiskunnan palvelut ja asiointi onnistuvat sähköisesti – ihmisen niin halutessaan. Rovaniemeläisten lasten vanhemmat törmäävät kuitenkin edelleen siihen, että lapsille ja perheille suunnatuissa palveluissa joutuu usein raapustelemaan kynällä taustatietoja paperisiin lomakkeisiin.

Vuodesta toiseen Rovaniemen kaupunki on etsinyt vaikuttavuutta palveluihin, mutta kuitenkaan yllä mainitussa asiassa emme ole edistyneet riittävästi Rovaniemellä. Joten esitämme, että ensi vuodelle teemme periaatepäätöksen, jossa perheille ja nuorille suunnatuissa palveluissa paperisista lomakkeista ensisijaisena muotona luovutaan. Ymmärrettävää on, ettei kaikilla ole tietokonetta tai pankkitunnuksia, jolloin paperiset lomakkeet toissijaisena vaihtoehtona ovat perusteltuja.

Paperilomakkeiden käyttö vie työntekijöiden ja viranhaltijoiden resursseja, kun tietoja kirjataan mekaanisesti paperilapuista viranomaisen sähköisiin järjestelmiin. Ottamalla käyttöön sähköiset lomakkeet säästäisimme turhaa paperin kulutusta, monistukseen käytetttyä aikaa sekä arkistotilaa. Kun käytössä olisi sähköinen lomake, ei viranhaltijoiden ja työntekijöiden tarvitsisi myöskään arvailla, mitä ne meidänkin kulloiset ”harakanvarpaat” yrittävät sanoa. Asia olisi valmiiksi digitaalisessa, selkeästi luettavassa ja muokattavassa muodossa tietojärjestelmässä.

Arvostamme ammattilaisten työtä ja toivomme, että maailman parhaiden palveluiden resurssit suunnataan siihen työhön, missä niistä on hyötyä eniten meille kuntalaisille.

Henri Ramberg, Sanna Luoma ja Asko Peuraniemi – perusturvalautakunnan jäseniä

Mielipide julkaistu Lapin Kansassa 02.06.2020