Demokratian aika on nyt!

Demokratian aika on nyt!

Juha Rehula (kesk.) totesi Ylen haastattelussa (29.12.), että ”huomasin olevani vain nappula pelissä, jota muut ohjailivat. Peli ei ollut politiikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat.”

Ei liene kenellekään enää epäselvää se, mitkä voimat valtioneuvostoa ovat sote-valmistelussa ohjanneet, eikä se, mille tahoille uutta sote-lainsäädäntöä kirjoitetaan. Tätäkö demokratia on, että kansa äänestää poliitikkoja, mutta lain sisällöstä päättää lopulta markkinavoimat?

Demokratian keskiössä tulee olla ihminen ja demokratiassa tavallisen ihmisen etua pitäisi puolustaa kansan keskuudesta valittu edustaja. Jo Aristoteles totesi, että valtio on olemassa taatakseen hyvän elämän eikä vain elämän. Jos demokraattista päätöksentekoa ohjaavat markkinat tai pääoma, eikä hyvän elämän päämäärä, voidaanko puhua demokratiasta?

Vastaus tähän on, että ei. Kun katsotaan Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta, suomalainen ja etenkin lappilainen on häviäjä. Emme me halua katoavia palveluja, lukea alvariinsa sopimusriidoista sanomalehdistä tai miettiä, missä voi synnyttää tulevaisuudessa. Haluamme hyviä palveluita siellä, missä asumme, ja siihen meillä on perustuslaillinen oikeus.

Nyt ajettu sote-uudistus ei edusta demokratiaa, kysyä voi vaikka Rehulalta. Valta tulee olla kansalla, eikä missään nimessä markkinoilla. Yksinkertaisin tapa palauttaa usko järjestelmään on äänestää vaaleissa ja vaihtaa vallanpitäjää, kun siihen aihetta on.