Demokratia on yhteistyötä

Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokous on tätä kirjoitettaessa juuri käynnissä – samaan aikaan Lapin Kansa (16.11.20) julkaisee uutisen otsikolla: ”Ro­va­nie­me­läis­ten ve­rois­ta ää­nes­te­tään, seu­ro­jen tu­ki­leik­kauk­set esille – Bud­jet­ti­val­tuus­tos­sa ki­na­taan kau­pun­gin ensi vuoden ra­han­käy­tös­tä”

Mutta olisi syytä kysyä, että miksi puhutaan kinaamisesta? Kautta aikojen demokratiaan on kuulunut keskustelu ja vaihtoehtojen etsiminen. Demokratiaan ja poliittiseen päätöksentekoon oleellisesti liittyvä asia ovat konfliktit eli eri näkemysten törmäyttäminen, joka voi aiheuttaa tunteita.

On valitettavaa, että Lapin Kansa tässä yhteydessä edistää pinttynyttä kuvaa poliitikoista ”tappelupukareina” ja sivuuttaa tosiasian, että yhteisten asioiden hoitoon liittyy aina tunteita ja ne ovat oleellinen osa ihmisyyttä. Tällainen otsikointi jättää pimentoon sen puolen, että poliitikot tekevät paljon yhteistyötä kulisseissa ja he soittelevat, lähettävät sähköpostia ja tapaavat toisiaan.

Toivottavasti mahdollisimman moni osaa nähdä myös toisen puolen poliittisesta päätöksenteosta, jossa asioihin valmistautuminen ja kulisseissa vuoropuhelu vie ajaltaan paljon enemmän aikaa, joka ei pinnalle näy, ei ainakaan jos tällaista linjaa jatketaan. Se on politiikan kovinta ydintä, jonka soisi näkyvän entistä enemmän – etenkin näin kuntavaalien alla.

#Rovaniemi #roivaltuusto #demokratia #kuntavaalit2021 #vasemmisto