Annetaan porvarin nukkua huonosti jatkossakin

Puolueiden puheenjohtajat ovat linjanneet pitkälle jo kevään hallituskumppaneita ja niitä, kenen kanssa hallitukseen ei ainakaan mennä. Mahdolliset kokoonpanot seuraavasta hallituksesta näyttävät muodostuneen useissa medioissa, vaikka yhtään ääntä ei ole eduskuntavaaleissa annettu.

Kaikissa esitetyissä vaihtoehdoissa kokoomuksesta povataan vähintään hallituskumppania. Kokoomus onkin ilmoittanut, että valtionvarainministeriön budjettikurista tullaan pitämään kiinni seuraavalla hallituskaudella. Puheenjohtaja Orpo on myös esitellyt keinoja, joilla budjettikuri saavutetaan, joita lienee paikallaan nostaa keskusteluun.

Orpon mukaan (HS 29.1.) indeksikorotuksia sosiaalietuuksiin tulee ”jarruttaa” eli leikata miljardilla eurolla, samoin kuin asumistukea ”uudistamalla” menoja vähennetään 0,5 miljardilla eurolla. Lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvaan tulisi porrastus ja muita ”uudistuksia”, joilla tavoitellaan 0,5 miljardin säästöjä. Myös sote-palveluihin kokoomus havittelee leikkauksia miljardilla eurolla ja julkisesta hallinnosta lähtisi toinen miljardi.

Velan kasvu on vakava paikka, mutta kokoomuksen massiiviset leikkauslistat tietävät lisää kylmää kyytiä tavan ihmiselle, joille epävakaa maailmanpoliittinen tilanne on jo aiheuttanut riittävästi vaikeuksia toimeentulon kannalta. Yhtä lailla näyttää myös, että perussuomalaiset – joiden kannattajat ovat keskimäärin hyvätuloista väkeä – ajavat muutoksia, jotka heikentävät pienituloisten asemaa Suomessa.

Jos povattu skenaario toteutuu, on vuoden 2015 vaalien toisinto edessä, jossa niin pienituloiset, työttömät, sairaat kuin julkisten alojen työntekijät kuittaavat kokoomuksen sekä perussuomalaisten ajamat uudistukset selkänahastaan. Siinä on pienituloisille ja julkisten alojen työntekijöille miettimistä, miten pärjätä tulevina vuosina.

Sanomattakin on selvää, että talouden suuntaa voi muuttaa muutenkin kuin pienituloista kurittamalla. Pidetään yhdessä huoli siitä, että porvari nukkuu huonosti seuraavat neljä vuotta jatkossa ja äänestetään reilumpi huominen kaikille, ei harvoille!


#kokoomus #vasemmisto #eduskuntavaalit2023