Julkisen liikenteen yhteys Rovaniemen keskustan ja Rovaniemen lentoaseman välille

Oheinen aloite jätetty kuntaan 13.6.2022 – aloite keräsi 223 allekirjoitusta 10 päivässä.

Rovaniemen lentoasema saavutti – ennen koronaa – kahtena peräkkäisenä vuotena yli 600.000 matkustajan rajapyykin ja on matkustajamäärällä mitattuna Suomen kolmanneksi vilkkain lentokenttä, heti Oulun lentoaseman jälkeen.

Toisin kuin Oulussa, ei Rovaniemen lentoaseman ja keskustan välillä ole toimivaa julkista liikennettä, joka vaikeuttaa Rovaniemen saavutettavuutta esimerkiksi kotimaan ja omatoimimatkaajien keskuudessa. Tällä hetkellä lentoaseman matkustajat kulkevat Rovaniemen keskustaan niin matkanjärjestäjien kyydityksillä, takseilla, yksityisautoilla, epäsäännöllisesti kulkevalla yksityisellä lentokenttäbussilla kuin kavereiden kyydillä.

Rovaniemen kaupunki on sitoutunut Rovaniemen kaupunkistrategiassa 2030 kehittämään matkailu YK:n kestävän kehityksen mukaisesti ja panostavansa toimivaan joukkoliikenteeseen sekä saavutettavuuteen. Julkisen liikenteen vuorojen puuttuminen ei edistä kummankaan tavoitteen toteutumista.

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupunki vastaa Rovaniemen paikallisliikenteestä, jossa sopimusyhtiönä toimii Koskilinjat Oy. Reittiliikenne toteutetaan kaupungin ja yhtiön välisen liikennöintisopimuksen mukaisesti kymmenellä eri linjalla. Julkisen liikenteen vuoro parantaisi kaupungin mainetta, vähentäisi päästöjä ja lisäisi asukastyytyväisyyttä.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Rovaniemen kaupunki avaa julkisen liikenteen yhteyden Rovaniemen keskustan ja lentoaseman välillä mahdollisimman pian niin, että asia huomioidaan joko olemassa olevien Rovaniemen kaupungin paikallisliikenteen vuoroissa, yhtiön kanssa neuvottelutoimin uudella linjalla tai muulla keinolla.